Založ si blog

Bude Marián Kočner slovenským Trumpom?

V prvých hodinách po zverejnení výsledkov volieb v USA v roku 2016 sa na Slovensku najviac zo slovenských „politikov“ tešil Sulík, Boris Kollár, s istým zadosťučinením aj Matovič. Možno sa tešia aj dnes, kedy má Trump problém rozlíšiť medzi pôvodcami násilia pri rasovo motivovaných protestoch v Charlottesville, možno sa tešili aj vtedy keď Trump odstúpil od Parížskeho klimatického dohovoru. V SaS sa svojho času už pýtali ako to je s tými chemtrails že ano.

V Trumpovi videli ale aj potvrdenie ich vlastného úspechu. Trump bol potvrdením toho, že v politickej súťaži sa čoraz viac darí uspieť kontroverzným podnikateľom, ktorí dokážu poraziť nepriazeň médií či pôvodných držiteľov moci – politické strany. Nedostatok obsahu nahrádzajú agresívnou rétorikou, ich tlačovky tak zapĺňajú sociálne aj klasické médiá a získavajú body u voličov. V Taliansku sa podľa prieskumov opäť darí Berlusconimu, v Česku vyhrá Babiš. Nie je to len slovenské špecifikum. 

No čo ich všetkých spája?

Ich nápady sú často kombináciou nepodložených riešení balancujúcich na hrane medzi utopizmom a neochvejnou vôľou uskutočňovať sociálne experimenty. Ich podnikanie je zvláštne, bohatstvo pramení najmä z kombinácie obchádzania daní eufemisticky nazývanom „optimalizácia“, čudných obchodov a čudných podnikateľských zámerov. Ani jedno z tých mien, ktoré doteraz zazneli nemôžme nazvať „Baťami“ dnešnej doby, nie sú to ani Billovia Gatesovia či úspešné hokejové hviezdy.

Na Slovensku navyše nie je ich pôsobenie na politickej scéne podmienené nejakou stranícku členskú základňu – od 4 po 300 členov sa nedá považovať za nič iné ako diskusný klub.Oveľa viac je viditeľný Sulíkov odpor k utečencom, Matovičove útoky na každého, kto s ním nesúhlasí či partnerské eskapády Kollára, ako aspoň náznak schopnosti pomôcť niekomu inému ako svojmu malému klubu. O ich samotných voličoch nehovoriac. To, že ich dokážu presvedčiť v počte, ktorý im stačí na vstup do parlamentu, je ukážkou výhry nelogickej emócie nad racionálnym rozhodnutím.

Títo „neštandardní politici“, ako sa sami seba hrdo nazývajú, si ale neuvedomujú, že aj na Slovensku existuje niekto, kto ich šmahom ruky strčí do vrecka.

Marián Kočner rozmýšľa, že založí stranu, možno ju už aj registruje. Členov nepotrebuje, žiadnych nemá ani Trump ani jeho slovenskí obdivovatelia. Peňazí na kampaň má dosť a keď neukáže daňové priznanie Trump (Matovič pre istotu prepísal všetok majetok na manželku) nemusí ani on. Na jeho tlačovky príde 2x toľko novinárov, bonmotmi srší za všetkých štyroch. Tak ako Trump útočil pri primárkach na ostatných republikánov, Kočner môže Sulíkovi kedykoľvek pripomenúť ako si k nemu chodil pre rady, Matovič sa klasicky utopí aj sám, na Kollára má toho Kočner tiež až až.

Kočner v parlamente by tak bol výsledkom štýlu politiky jeho slovenských predskokanov, ktorí mu dlhodobo úspešne dláždia cestu. Jeho osoba v parlamente by navyše konečne bola praktickým potvrdením toho, čo sami hlásia, že trumpizácia je nutnosť.

Beblavý sa vykrúca rovnako ako Procházka či Hrnčiar

26.01.2016

Poslanec Beblavý, jeden zo Svätej trojice Siete, drží stranícku líniu ako sa patrí. Po tom, čo sa Procházka opätovne priznal, že keď bude treba, bude spolupracovať aj zo Smerom, aby to následne opätovnepoprel, obhajoval ho na svojom facebookovom profile takto: To je samozrejme taká „pol na pol“ odpoveď, z ktorej boli zmätení aj ľudia ako [...]

Modrý Smer? Len aby hlasy neprepadli!

03.12.2015

Je také porekadlo, že väčšia kopa berie. No často vidíme, že to nehovorí nič o kvalite, kompetentnosti, dobrých úmysloch či nebodaj správnosti. Najväčšou kopou je dnes Smer, ktorý zlyháva v tvorbe pracovných miest, v školstve, v zdravotníctve, v boji s korupciou, zlyháva v procese využitia eurofondov pri elektronizácii Slovenska. Druhá najväčšia kopa je dnes Sieť. [...]

Ako sa brániť klonom KDH? Cez SaS to už nejde.

15.10.2015

Vyjadrení, ktoré popierajú liberálnosť “liberálnej” SaS už bolo neurékom. Preto je na mieste otázka: kedy médiá pochopia, že SaS nie je liberálna? Venoval som sa tomu pred šiestimi mesiacmi, a vyzerá to, že som sa trafil. Môže za to asi ten konzervatívny duch Slovenska, ktorý sa prebudil po všetkých tých Pochodoch proti slobodám žien, či referendám, ktoré riešia [...]

Russia Ukraine War

ONLINE: Trump: Prežitie Ukrajiny je dôležité aj pre USA. Hýb sa Európa, daj viac peňazí

19.04.2024 06:15

Prežitie Ukrajiny v súčasnej vojne proti Rusku je dôležité tak pre Európu, ako aj pre Spojené štáty, uviedol americký exprezident Donald Trump.

Ukrajina

Ukrajina aj Izrael. Zvládla by EÚ dva konflikty?

19.04.2024 06:00

Pre Ukrajinu hľadajú protivzdušnú obranu, na Blízkom východe chcú zabrániť stupňovaniu napätia. Na tom sa zhodli lídri krajín EÚ.

Fokker3128

Kiska lietal špeciálom do Popradu, Pellegrini na operu. Hodina letu stojí tisíce, aké sú pravidlá využívania vládnej flotily?

19.04.2024 06:00

Cestovanie kamkoľvek, bez udania dôvodu a zadarmo, účet totiž platí štátna kasa

Irán, armáda

Explózie v Iráne. Predstavitelia USA uviedli, že je to izraelská odveta, strany konflliktu zatiaľ mlčia

19.04.2024 05:45, aktualizované: 06:28

Izrael v noci na piatok zaútočil na Irán ako odvetu za jeho úder, uviedli pre americké médiá nemenovaní predstavitelia USA.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 26
Celková čítanosť: 698620x
Priemerná čítanosť článkov: 26870x

Autor blogu

Kategórie