Ako sa brániť klonom KDH? Cez SaS to už nejde.

15. októbra 2015, jirilebis, Nezaradené

Vyjadrení, ktoré popierajú liberálnosť “liberálnej” SaS už bolo neurékom. Preto je na mieste otázka: kedy médiá pochopia, že SaS nie je liberálna? Venoval som sa tomu pred šiestimi mesiacmi, a vyzerá to, že som sa trafil. Môže za to asi ten konzervatívny duch Slovenska, ktorý sa prebudil po všetkých tých Pochodoch proti slobodám žien, či referendám, ktoré riešia kto s kým spáva.

Za 6 mesaicov sa tento nový “konzervatívny” duch rozmáha krížom krážom slovenskou politickou scénou. Smer a klony KDH, kde môžme zaradiť Sieť, OĽANO s Lipšicom, SDKÚ aj mimoparlamentnú SNS, ruka v ruke bojujú za “tradíčne hodnoty”. A niekde spoza nich vystupuje najznámejšia nátlaková organizácia Aliancia za rodinu. Táto skrytá ruka Konferencie biskupov Slovenska vyzýva, zbiera podpisy a kritizuje. Všetko, čo je iné, nové a najmä – slobodné.

Je ťažké pre politikov sa postaviť strachu, ktorý Slovensko obchádza. Z miliónov utečencov, ktorý na Slovensko prídu a namiesto malebných kostolíkov s kňazmi, ho zaplavia stovkami mešít. A samozrejme, každú rodovernú Slovensku znásilnia a donútia nosiť šatku. Je ťažké vysvetľovať, že miera interupcií klesá a ich zákaz je rozkopávaním otvorených dverí, ktoré len berú slobodu ženám. Že lepším riešením je antikoncepcia a kvalítna sexuálna výchova. Je ťažké vysvetľovať, že nie EU je zlá, ale zlodejiny a nekompetentnosť domácich politických “elít” sú tým pravým zlom. Je ťažké povedať, že cirkev si má žiť za svoje a že nikomu okrem KDH a Matoviča nevadí, keď sa dve baby boskávajú.

Liberálne témy na Slovensku pod týmto sústredeným tlakom zapadli. Byť komunistom aj katolíkom naraz je v móde. Keď nie katolíkom, tak aspon komunistom. Alebo naopak. Sloboda sa stráca, jedny chcú regulovať a zakazovať, druhý tak isto.  To, čo by mala byť ľavica, je vo výkone taká istá ako pravica. Kozmetické úpravy, populistický marketing, ani zvyšovanie hlasu v debatách na tom nič nezmení.

 

Riešenie?

Slovensko môže v tejto vlne konzervatizmu ďalej spokojne plávať. A jedného dňa narazí. Alebo sa prestane báť, a dá najavo už v marci, že falošní hráči naprieč politickým spektrom nebudú mať dosah na to, kto s kým spáva, ani na platy kňazov, ani na rozhodnutie ženy, čo urobí zo svojím telom.