Podnikatelia politikmi a politici podnikateľmi

19. februára 2014, jirilebis, Nezaradené

Správa vecí verejných sa stala pre niektorých obyčajným obchodom, službou, ktorá má prinášať zisk. Zisk, ktorý je ale vyplatený zo štátneho rozpočtu, opakovane, často a bez väčšieho rizika. A to nehovorím o bonusoch, či dividendách. Vyberaných rôzne a vyberaných za mnohé „služby“.

 

Je to vlastne už samostatný priemysel – lobistov, politikov, a naviazaných podnikateľov, a všetci navzájom medzi sebou obchodujú. Provízie, darčeky/úplatky, pozície či vplyv. Ale všetko je len inými slovami – zisk. Na tomto trhu sa obchoduje od miestnej úrovne až po celoeurópsku. Kto bude upratovať sneh v meste, kto bude mať reklamu na zastávkach MHD, kto bude dodávať vodu, kto bude kde stavať, čo a za koľko môže kúpiť či predať, kto dostane podporu a dotáciu, kto nie. A milión iných možností, s čím sa dá správne obchodovať. Pretože štát má vždy garantovaný príjem. A má aj garantované výdavky. A tak vojenské sklady strážia súkromné SBSky, ministerstvá preplnené právnikmi platia za právne služby súkromníkom, záchranky sú vlastne tiež súkromné.

 

Na jednej strane verejná správa a jej reprezentanti, na druhej podnikatelia. Niekedy sa máli jedným alebo druhým. Tak optimalizujú. Vidíme podnikateľov vstupovať do politiky a politikov podnikať, a motiváciou je už len ten zisk.Sú v rôznych stranách aj nestranách, raz podnikajú otvorene, raz prostredníctvom nastrčených osôb. Nemôžme sa potom diviť, prečo je štát stratový a v mínuse : platí zisk všetkým zúčastneným.

 

Kvíz nakoniec :  obidve kategórie – politický podnikateľ a podnikateľský politik – nájdeme aj medzi kandidátmi do prezidentského kresla – viete ich rozoznať?