Biele, čierne, mramorové. Protitankové zátarasy uprostred bratislavského námestia.

15. júla 2013, jirilebis, Nezaradené

Milá americká ambasáda. Dnes píšem blog o Vašich protitankových zátarasoch.

Sú tu už 7 rokov. Takže ostáva len 27 ďalších a budú tu tak dlho ako ostatný drôt na hraniciach za komunistov. Pretože aj tak nikto neverí, že by sa zbúrali skôr.

Dá sa povedať že dnešní školáci na prvom stupni ZŠ nepoznajú inú Bratislavu, ako tú protitankovú. Uprostred mesta, s požehnaním autorít, a samozrejme „dočasne“. Americká ambasáda už aj prestala s výhovorkami. Už neplánuje žiadne sťahovanie, už nehľadá náhradný priestor. Sľuby, chyby. Tentoraz americké.

Lebo veď kde lepšie si ľudia z ambasády ugrilujú svoje hamburgery, než za 3 metrovým plotom a protitankovými zátarasmi, na námestí uprostred mesta. Veď čo iné treba strážiť noc a deň príslušníkmi PZ SR, ako americkú ambasádu, ktorá je zjavne neustálym a trvalým terčom oravských teroristov a záhoráckych sabotérov. Veď prečo by nemali každý deň kontrolovať autá zamestnancov SNG a tých zopár obyvateľov, veď čo keď vezú bombu? Veď kde inde treba parkovať desiatku vozidiel ako vo vlastnej oplotenej zóne v centre?

Pre amerických diplomatov, ktorý môžu mať problém s európskou komplikovanou geografiou to poviem polopatisticky. Neviem o jedinom teroristickom útoku na americkú ambasádu v ČR, Poľsku, Maďarsku, či Rakúsku. To znamená v susedných krajinách. Slovensko je medzi nimi! Uprostred!

(Ano, netuším ako to je s Ukrajinou, ale tam je asi iný režim vo všeobecnosti, či?)

Neviem sa rozhodnúť. Prosto protitankové prekážky podľa mňa do centra mesta nepatria ani keby čo.

Som presvedčený, že pravdepodobnosť útokov je mizivá, takže protitankové zátarasy sú vlastne proforma riešenie. Niečo také, len aby ste sa pripomenuli kozmopolitnému prešporskému ľudu, a nejakým tým turistom. Chápem že asi ide teda o tú formálnu  prevenciu, ktorú ste sami pôvodne plánovali len do presťahovania do „vhodných priestorov“. Že teda kedy?

Potom je tu ešte jedna málopravdepodobná možnosť. Je tu nejaká reálna hrozba, o ktorej nevieme!? A ak je, nebolo by správne potom ambasádu presunúť UŽ AJ, aby nevznikli „vedľajšie straty“ (rozumej „collateral damage“) ? 

V čase, keď vraždia slovenských horolezcov, zabíjajú slovenských vojakov, je dobré si položiť otázku – ak je americká ambasáda terčom a je tu reálna hrozba – patrí naozaj do centra?

A ak nie je žiadna hrozba, načo sú jej potom v Bratislave protitankové zátarasy ?

P.S. Nech nikdy nezapadne skvelý blog na túto tému z roku 2007 – http://ema.blog.sk/detail.html?a=cc26d8f1c1ad7232cf09d3a77ecdb31c