Založ si blog

Čože je to za vojaka – Krymské pastorále

Pozrime sa pravde do očí. Ak by Slovensko bolo Ukrajinou, 30 000 neoznačených, rusky hovoriacich a rusky vyzbrojených vojakov, by obsadilo nielen východné Slovensko, ale za 24 hodín by boli na hranici s Českom. Než by sa naši politici, armáda a NATO spamätalo, boli by obklúčení v kasárňach, či ostali doma sedieť na zadku a rovnako ako Ukrajinci by sa len počudovane tvárili : ako je to možné?

 

Chápem, na Slovensku nemáme Krym. Na východe Slovenska nestačí byť Rusnákom, aby to stačilo na podporu inváznych síl. Ale akási čudná viera v to, že 15 000 vojakov vrátane kuchárov, logistov, doktorov, a ďaľšieho nebojového personálu, je dostatočný počet na ochranu krajiny, je pevne zakorenená od chvíle kedy došlo k rušeniu základnej vojenskej služby.

 

Ach, ano, NATO. Prekvapené, nemohúcne, z 80% podfinancované a politicky nejednotné. Aspoň že tí Poliaci zbroja a cvičia… Reálne jednotky USA kdesi v Nemecku. Teda, ak by im za to Slovensko stálo. Lebo ponaučenie z Mníchovskou dohodou z 1938 by malo byť mementom aj pre Slovensko – zmluvy sú tak pevné, ako tí, čo v ich v danej chvíli interpretujú. A kým sa tu objaví prvý Američan, ruský dobrovoľníci by druhý týždeň nakupovali v konzume v  Malackách.

 

Kto by naozaj pomohol? Maďari? Aký majú dôvod? Nebodaj nadštandartne dobré vzťahy zo Slovenskom? Poliaci? Lebo sa vždy s Rusmi naťahovali? Ale nikdy na Slovensku. Češi? Hm, ich 30 000 armáda je síce papierovo dvojnásobná, takže aspoň by sa postavili na svoju hranicu. Ale bojovať za Slovensko?

 

Slovensko je oboma nohami v svrabe. Argumenty typu, že profesionálna armáda bude lepšie vedieť využiť finančné prostriedky a armáda bude síce menšia ale bude “primeraná” počtu obyvateľstva a celkovo bojaschopnejšia, sa ukázali ako sprostosť, s realitou úplne niekde inde.

 

Armáda nemá byť primeraná počtu obyvateľstva ale potrebe obrany. Súčasná toho nie je schopná, nie jej vinou. Dospela tam salámovou metódou zloženou s časti  hlúpymi predstavami, následne politickými podnikateľmi na ministerstve obrany, ktorý využívajú rozpočet armády na zvýšenie stavu svojich súkromných účtov, a v neposlednom rade totálnym nezáujmom spoločnosti. Tej spoločnosti, ktorej nepripadá divné, že už čoskoro bude viac advokátov ako vojakov.

 

Premýšľam, ako to celé povedať : vždy keď je niekto bezbranný, nájde sa voľajaký vlk, čo tú ovečku chce zahrdúsiť. Je najvyšší čas, aby slovenská ovečka bol silno obrnený baran, na ktorom si vlk zuby vykmáše.

 

Bude Marián Kočner slovenským Trumpom?

18.08.2017

V prvých hodinách po zverejnení výsledkov volieb v USA v roku 2016 sa na Slovensku najviac zo slovenských „politikov“ tešil Sulík, Boris Kollár, s istým zadosťučinením aj Matovič. Možno sa tešia aj dnes, kedy má Trump problém rozlíšiť medzi pôvodcami násilia pri rasovo motivovaných protestoch v Charlottesville, možno sa tešili aj vtedy keď Trump odstúpil [...]

Beblavý sa vykrúca rovnako ako Procházka či Hrnčiar

26.01.2016

Poslanec Beblavý, jeden zo Svätej trojice Siete, drží stranícku líniu ako sa patrí. Po tom, čo sa Procházka opätovne priznal, že keď bude treba, bude spolupracovať aj zo Smerom, aby to následne opätovnepoprel, obhajoval ho na svojom facebookovom profile takto: To je samozrejme taká „pol na pol“ odpoveď, z ktorej boli zmätení aj ľudia ako [...]

Modrý Smer? Len aby hlasy neprepadli!

03.12.2015

Je také porekadlo, že väčšia kopa berie. No často vidíme, že to nehovorí nič o kvalite, kompetentnosti, dobrých úmysloch či nebodaj správnosti. Najväčšou kopou je dnes Smer, ktorý zlyháva v tvorbe pracovných miest, v školstve, v zdravotníctve, v boji s korupciou, zlyháva v procese využitia eurofondov pri elektronizácii Slovenska. Druhá najväčšia kopa je dnes Sieť. [...]

vojna na Ukrajine

ONLINE: Michel: Aby bol v Európe mier, musí sa pripraviť na vojnu. Volá po vojnovej ekonomike

19.03.2024 06:15

Ak nebude reakcia EÚ správna a neposkytne Ukrajine dostatočnú podporu, aby zastavila Rusko, budeme ďalší na rade, tvrdí šéf Európskej rady Michel.

Putin

Putinov triumf odobrili hostia z AfD. Ako ruské voľby "monitorovali" extrémisti z Nemecka

19.03.2024 06:00

Aby prezidentským voľbám dodal zdanie legitimity, Putin si ako pozorovateľov pozval poslancov nemeckej strany AfD.

Grasalkovičov palác, Prezidentský palác

ANKETA: Osem kandidátov na prezidenta odpovedalo na 19 otázok. Tu sú všetky odpovede

19.03.2024 06:00

Do ankety sa zapojilo osem z desiatich kandidátov. Líder SNS Andrej Danko sa v pondelok doobeda kandidatúry vzdal v prospech Štefana Harabina. Milan Náhlik a Štefan Harabin do uzávierky neodpovedali.

anketa kandidati-kolaz

Veľká prezidentská anketa: Aké majú plány so Slovenskom a čo odkazujú mladým? Kandidáti odpovedali aj na to, kde budú bývať alebo či využijú vládny špeciál súkromne

19.03.2024 06:00

Kandidáti pre Pravdu opísali svoju víziu, predstavu o tom, aký má byť prezident a odpovedali na 19 kľúčových hodnotových otázok.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 26
Celková čítanosť: 698470x
Priemerná čítanosť článkov: 26864x

Autor blogu

Kategórie