Založ si blog

Dezinformovaný a potrestaný poctivec

Poctivca dnes už ťažko spoznáte, pretože Vám do očí neudrie. Nemá luxusné auto, zvyčajne nebýva vo vyhlásenej štvrti, nie je na stránkach časopisov a nevytŕča sa v televíznych programoch. Poctivec má čo robiť, aby v džungli dnešného sveta vyžil od výplaty k výplate, a nedajbože že by sa dostal do inej ako štandardnej situácie.

Náš poctivec, o ktorom chcem hovoriť, mal šancu na 3 mesiace ísť na neplatený pobyt do zahraničia. Vyvstala ale otázka, ako utiahnuť platenie nájmu a hypotéky na svoj malinký bytík, lebo z ušetrených peňazí len tak tak zaplatí svoj zahraničný pobyt. A ak by musel platiť aj nájom a hypotéku, z pobytu nebude nič. Rozhodol sa, že ho prenajme. Zavolal na daňový úrad a informoval sa, čo a ako má robiť, lebo on je poctivý.

No a (dez)informovali ho, že má registrovať vznik nájmu a súčasťou tejto registrácie musí byť priložená nájomná zmluvu. Nájomník ale bol cudzinec, a veci nešli presne podľa plánu a poctivec mohol doložiť nájomnú zmluvu až 12 dní po lehote. Poctivec sa aj ospravedlnil v liste, priznávajúc svoje pochybenie, ktoré ale bolo naviazané na konanie nájomcu. A veril, že keď sa prihlásil k plateniu daní síce 12 dní neskôr, ale predsa so všetkými formálnymi listinami, ktoré boli potrebné, daňový úrad pochopí, že on je ten poctivý. Ale to sa hrubo mýlil.

Daňový úrad sa rozhodol, že poctivec, ktorý sám upozorní na to že sa nezmestil do lehoty a ktorý sa tak hlúpo prihlásil k plateniu daní, si nezaslúži nič iné ako POKUTU. A to rovno 60 Eur. Poctivec veril na spravodlivosť a ľudskosť systému a volá opäť na daňový úrad. Tam mu zrazu povedia, že nájomná zmluva NEMUSELA byť súčasťou hlásenia. Po šoku, ktorú spôsobila úplne iná informácia ako predtým, sa poctivec ešte spýtal na možné opravné prostriedky. Áno, sú, ale poctivec musí na tú žiadosť zaplatiť ďalších 16,5 Eur v kolkoch. A tie sú nenávratné, bez ohľadu na to ako to dopadne.

Suma sumárum : ak nie ste cibrený daňovák, robíte to čo Vám povedia. To Vás stojí okrem daní ešte 60 Eur, na čo Vám radi vysvetlia, že to je vlastne malá pokuta. A keď by ste chceli nápravu a dovolávali sa zdravého rozumu, priplatíte si ďalších 16 Eur. A to len preto, že ste chceli dodržať zákon, chceli ste byť poctivý.

Poctivec teda vie, že prípad 1ks poctivosti dnes stojí 76,5 Eur. Neviem, na koľko kusov poctivosti ešte má, ale veľa si už dovoliť nemôže. Už chápe tých v luxusných autách, z dobrých štvrtí, zo stránok časopisov a televíznych programov – poctivosť je luxus chudobných. A že poctivosť najlepšie sa trestá, na rozdiel od programových podvodníkov. 

 

Bude Marián Kočner slovenským Trumpom?

18.08.2017

V prvých hodinách po zverejnení výsledkov volieb v USA v roku 2016 sa na Slovensku najviac zo slovenských „politikov“ tešil Sulík, Boris Kollár, s istým zadosťučinením aj Matovič. Možno sa tešia aj dnes, kedy má Trump problém rozlíšiť medzi pôvodcami násilia pri rasovo motivovaných protestoch v Charlottesville, možno sa tešili aj vtedy keď Trump odstúpil [...]

Beblavý sa vykrúca rovnako ako Procházka či Hrnčiar

26.01.2016

Poslanec Beblavý, jeden zo Svätej trojice Siete, drží stranícku líniu ako sa patrí. Po tom, čo sa Procházka opätovne priznal, že keď bude treba, bude spolupracovať aj zo Smerom, aby to následne opätovnepoprel, obhajoval ho na svojom facebookovom profile takto: To je samozrejme taká „pol na pol“ odpoveď, z ktorej boli zmätení aj ľudia ako [...]

Modrý Smer? Len aby hlasy neprepadli!

03.12.2015

Je také porekadlo, že väčšia kopa berie. No často vidíme, že to nehovorí nič o kvalite, kompetentnosti, dobrých úmysloch či nebodaj správnosti. Najväčšou kopou je dnes Smer, ktorý zlyháva v tvorbe pracovných miest, v školstve, v zdravotníctve, v boji s korupciou, zlyháva v procese využitia eurofondov pri elektronizácii Slovenska. Druhá najväčšia kopa je dnes Sieť. [...]

kočner, kuciak

Pojednávanie v kauzách Donovaly a Báč zrušili, obžalovaným je aj Kočner

25.04.2024 14:27

Kauzy sa týkajú páchania ekonomickej trestnej činnosti.

Radek Sikorski

Chceme byť jednou z krajín, ktoré určujú smerovanie EÚ, znie z Poľska. Sikorski poslal ostré slová Moskve

25.04.2024 14:27

Poľské ministerstvo zahraničných vecí uviedlo, že Sikorského vízia je úzko prepojená s víziou francúzskeho prezidenta Emmanuela Macrona.

remišová

Remišová: Konanie premiéra vykazuje známky zastrašovania súdnej moci

25.04.2024 13:50

Remišová to uviedla v reakcii na utorkovú kontrolu rezortu spravodlivosti na najvyššom súde.

SR súdy Kuffovci napadnutie farmár POX

Pojednávanie s Kuffovcami bude pokračovať v júli

25.04.2024 13:18

Súdny proces pokračoval výpoveďou ďalšej svedkyne.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 26
Celková čítanosť: 698713x
Priemerná čítanosť článkov: 26874x

Autor blogu

Kategórie