Založ si blog

Biele, čierne, mramorové. Protitankové zátarasy uprostred bratislavského námestia.

Milá americká ambasáda. Dnes píšem blog o Vašich protitankových zátarasoch.

Sú tu už 7 rokov. Takže ostáva len 27 ďalších a budú tu tak dlho ako ostatný drôt na hraniciach za komunistov. Pretože aj tak nikto neverí, že by sa zbúrali skôr.

Dá sa povedať že dnešní školáci na prvom stupni ZŠ nepoznajú inú Bratislavu, ako tú protitankovú. Uprostred mesta, s požehnaním autorít, a samozrejme „dočasne“. Americká ambasáda už aj prestala s výhovorkami. Už neplánuje žiadne sťahovanie, už nehľadá náhradný priestor. Sľuby, chyby. Tentoraz americké.

Lebo veď kde lepšie si ľudia z ambasády ugrilujú svoje hamburgery, než za 3 metrovým plotom a protitankovými zátarasmi, na námestí uprostred mesta. Veď čo iné treba strážiť noc a deň príslušníkmi PZ SR, ako americkú ambasádu, ktorá je zjavne neustálym a trvalým terčom oravských teroristov a záhoráckych sabotérov. Veď prečo by nemali každý deň kontrolovať autá zamestnancov SNG a tých zopár obyvateľov, veď čo keď vezú bombu? Veď kde inde treba parkovať desiatku vozidiel ako vo vlastnej oplotenej zóne v centre?

Pre amerických diplomatov, ktorý môžu mať problém s európskou komplikovanou geografiou to poviem polopatisticky. Neviem o jedinom teroristickom útoku na americkú ambasádu v ČR, Poľsku, Maďarsku, či Rakúsku. To znamená v susedných krajinách. Slovensko je medzi nimi! Uprostred!

(Ano, netuším ako to je s Ukrajinou, ale tam je asi iný režim vo všeobecnosti, či?)

Neviem sa rozhodnúť. Prosto protitankové prekážky podľa mňa do centra mesta nepatria ani keby čo.

Som presvedčený, že pravdepodobnosť útokov je mizivá, takže protitankové zátarasy sú vlastne proforma riešenie. Niečo také, len aby ste sa pripomenuli kozmopolitnému prešporskému ľudu, a nejakým tým turistom. Chápem že asi ide teda o tú formálnu  prevenciu, ktorú ste sami pôvodne plánovali len do presťahovania do „vhodných priestorov“. Že teda kedy?

Potom je tu ešte jedna málopravdepodobná možnosť. Je tu nejaká reálna hrozba, o ktorej nevieme!? A ak je, nebolo by správne potom ambasádu presunúť UŽ AJ, aby nevznikli „vedľajšie straty“ (rozumej „collateral damage“) ? 

V čase, keď vraždia slovenských horolezcov, zabíjajú slovenských vojakov, je dobré si položiť otázku – ak je americká ambasáda terčom a je tu reálna hrozba – patrí naozaj do centra?

A ak nie je žiadna hrozba, načo sú jej potom v Bratislave protitankové zátarasy ?

P.S. Nech nikdy nezapadne skvelý blog na túto tému z roku 2007 – http://ema.blog.sk/detail.html?a=cc26d8f1c1ad7232cf09d3a77ecdb31c

Bude Marián Kočner slovenským Trumpom?

18.08.2017

V prvých hodinách po zverejnení výsledkov volieb v USA v roku 2016 sa na Slovensku najviac zo slovenských „politikov“ tešil Sulík, Boris Kollár, s istým zadosťučinením aj Matovič. Možno sa tešia aj dnes, kedy má Trump problém rozlíšiť medzi pôvodcami násilia pri rasovo motivovaných protestoch v Charlottesville, možno sa tešili aj vtedy keď Trump odstúpil [...]

Beblavý sa vykrúca rovnako ako Procházka či Hrnčiar

26.01.2016

Poslanec Beblavý, jeden zo Svätej trojice Siete, drží stranícku líniu ako sa patrí. Po tom, čo sa Procházka opätovne priznal, že keď bude treba, bude spolupracovať aj zo Smerom, aby to následne opätovnepoprel, obhajoval ho na svojom facebookovom profile takto: To je samozrejme taká „pol na pol“ odpoveď, z ktorej boli zmätení aj ľudia ako [...]

Modrý Smer? Len aby hlasy neprepadli!

03.12.2015

Je také porekadlo, že väčšia kopa berie. No často vidíme, že to nehovorí nič o kvalite, kompetentnosti, dobrých úmysloch či nebodaj správnosti. Najväčšou kopou je dnes Smer, ktorý zlyháva v tvorbe pracovných miest, v školstve, v zdravotníctve, v boji s korupciou, zlyháva v procese využitia eurofondov pri elektronizácii Slovenska. Druhá najväčšia kopa je dnes Sieť. [...]

nemecko, polícia, polizei

Nemecká polícia zastrelila muža, ktorý sa s mačetou vyhrážal v knižnici

23.04.2024 23:40

Podľa vyhlásenia bol tento muž polícii známy už skôr. Jeho motív vyhrážania sa v knižnici zatiaľ nie je objasnený.

Systém Patriot, PVO

Le Monde: Mnohé krajiny EÚ sa nechcú s Kyjevom deliť o svoju protivzdušnú obranu

23.04.2024 21:45

Šéfovia vlád jednotlivých krajín si dávali dobrý pozor, aby neurobili žiadny konkrétny sľub.

Izrael Palestína Gaza Hamas Rukojemníci Prepustenie

Vojna v Gaze trvá 200 dní. Izrael zosilnil údery, nariadil nové evakuácie na severe

23.04.2024 20:55

Ostreľovanie severu palestínskeho územia bolo za posledný deň jedno z najintenzívnejších od začiatku vojny.

USA Izrael Gaza univerzity protesty

Polícia zatýkala na pro-palestínskych protestoch na univerzite v New Yorku

23.04.2024 19:49

Biely dom antisemitské vyjadrenia počas študentských protestov na viacerých univerzitách slovne odsúdil.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 26
Celková čítanosť: 698692x
Priemerná čítanosť článkov: 26873x

Autor blogu

Kategórie